Checklist klachten

Heb ik een hersenschudding? of Whiplash? Ik voel me niet ok…

Heb je een verkeersongeluk gehad, je hoofd gestoten? Heb je een klap tegen je lichaam gehad met sporten?

Checklist:

 • Cognitief: moeite met concentreren, geheugenverlies, in de war,  troebel, alsof je beetje dronken bent.
 • Emotioneel: je voelt je geïrriteerd of boos  of ‘down’ of huilerig; kortom je voelt je labiel.
 • Fysiek: hoofdpijn, druk op het hoofd, misselijkheid of zelfs overgeven,  problemen met evenwicht/balans, duizelig, gevoelig voor licht en/of geluid.
 • Ongewone gevoelens: heel erg wakker, of juist heel erg moe/slaperig.

Heb je een paar van deze symptomen? Stop gelijk met waar je mee bezig was en ga eerst naar een arts.

Overigens is het inmiddels wetenschappelijk onderzocht dat je NIET Knock Out hoeft te gaan om een hersenschudding te krijgen.

Veel (huis)artsen hebben dit anders geleerd en mijn ervaring is dat artsen daarom kunnen twijfelen over je diagnose.

Multiple concussions

Zodra je na je eerste hersenschudding nog een keer een hersenschudding oploopt, kan dat voor meer problemen zorgen.

Multiple concussions (meerdere hersenschuddingen) bij sporters wordt in Amerika al jaren in de gaten gehouden, omdat uit onderzoek is gebleken dat dit een sneeuwbaleffect veroorzaakt. Mensen krijgen o.a. eerder Parkinson en Alzheimer, zelfs ALS wordt hier nu mee in verband gebracht. http://brainconnection.brainhq.com/the-impact-of-contact-sports/

 

 

 

bron: Loveyourbrain.com

Disclaimer –
Iedereen die dit leest moet zich beseffen dat dit GEEN website is van medische professionals. Voor klachten is het altijd belangrijk eerst een arts in te schakelen.

 

2 gedachtes over “Checklist klachten

 1. hi er staat ga gelijk naar je arts maar het enige wat mijn arst zei was neem rust en je biochemie is uit balans. wat kan ik daarmee? ook hittepitten kussentje gebruiken voor spieren was het advies. over sauna zei ze ja kan wel ook ben ik met revalidatie begonnen en die fysio (arts konsult zou pas in januari kunnnen) zei dat ik dat ter onstpanning wel kan doen terwijl een aantal random mensen mij zeiden dat het verschil tuseen heet en koud vaatjes kan doen laten knappen.

  ik heb een verschrikkelijke issue had net iemand ontmoet en kreeg de hersenschudding, die snapt er niks van en is licht autistisch en zo ontzettend lief en zorgzaam maar geen begrip voor wat er in me omgaat omdat ie het niet snapt. zooooooo moeilijk
  ik lig er naaccchten waakker van naast wakker van de pijn en de overdreven wakkerheid snahcts had ik al een paar weken voor mn hersnenscudding maar nu helemaal erg en moeiheid tegelijk lijkt het wel.

  wat is jullie advies, welke arst kan me helpen en waarom laat de huisarts na twee keer aandringen geen scan maken om complicaties uit e sluiten waar moet ik zijn voor een goede professeional in amsterdam
  en liefs allen
  danielle

  1. Hi Danielle,

   Sorry voor de late reactie vanwege de kerst..

   Ik kan me goed voorstellen dat je slecht slaapt door de pijn en het lastig is dat als je net iemand ontmoet hebt en diegene dan je niet begrijpt. Al deze zorgen zou ik juist met je huisarts ook bespreken om te kijken of hij je kan helpen, want dit klinkt ook niet als rust.. door slecht slapen kom je ook moeilijker tot rust natuurlijk bijvoorbeeld. Mijn ervaring is dat het fijn kan zijn dat iemand je hierbij helpt..revalidatie klinkt daarom wel heel goed en fysio. Ik zou deze vragen bij hen neerleggen om je daarbij ook te ondersteunen:

   -slecht slapen,
   – pijn,
   – vraag over waarom er geen scan wordt gemaakt,
   – of het ok is om een hitte kussentje te gebruiken voor je spieren
   – en hoe je nu het beste om kan gaan met relaties om je heen als je ziek bent en op jezelf moet focussen

   van al deze vragen zou ik ook al wel wakker kunnen liggen, van wat is nu wijsheid en hoe kom ik er het snelst bovenop? zijn toch al heel wat vragen en onzekerheden waar je nu mee dealt.

   Mijn ervaring is dat zowel mentaal als fysiek ook samengaan en je daardoor op beide vlakken met de juiste hulp wel echt weer stappen kan maken tot verbetering 🙂

   Heel veel sterkte en ik hoop dat je inmiddels bij revalidatie bent en je daar ook gehoord wordt!

   Liefs Jeanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s