Jeanne: Lichtpuntjes (2) in het UMC

Wietske had mijn blog gelezen en vroeg of er nog nieuws is vanuit het UMC. En dat is er:) ik vergeet dat dan weer te melden:)

Vorige week had ik twee afspraken achter elkaar. Mijn onderzoeksresultaten zijn inmiddels geanalyseerd met behulp van mijn medisch dossier:) wat ik had uitgezocht, dus dat heeft positief geholpen! en de voorzichtige conclusie is ADHD met 4 hersenschuddingen en nog een vermeende whiplash = geen makkelijke cocktail.

Om een verder behandelplan op te zetten volgt in februari 2014 ergens eerst een nieuw Neuro Psychologisch Onderzoek ( oftewel mijn nu al afgekorte NPO’tje).

Ongeveer een jaar daarvoor heb ik bij de befaamde neuro psycholoog Erik Matser zo’n test laten doen om te checken of ik afwijkingen had. En die had ik! (Heb ik?)

Hierdoor is het balletje gaan rollen.

Het nieuwe onderzoek moet het volgende uitwijzen (en dat ondersteun ik het liefst met de volgende tekening):

Links is mijn werkgeheugen die is nu beperkt. Ik onthoud of verwerk nu een paar dingen totdat mijn werkgeheugen vol zit. Zoals iedereen, maar bij mensen met hersen problemen dus beperkt. De rest gaat langs me heen of komt binnen en valt gelijk in de ‘afvalbak’. Gone.

Normaal gesproken gaat die info uit je werkgeheugen direct naar je archiefkast en wordt alles als herinnering opgeslagen, oftewel het lange termijn geheugen (LTG)

De pijl in het midden is de ‘strategie’ de manier waarop het in de kast komt of hoe je er weer bij kan als je iets uit de kast wilt halen.

Zoals de ergotherapeut omschreef, gaan we met het NPO kijken of er bij mij sprake is van een stoornis in het werkgeheugen ( niets meer an te doen, mijn mechanisme is dan kapot) of een tijdelijke situatie ( door rust en tijd herstelt het brein). En dan op verschillende facetten van je hersenen. Geheugen, visuele informatie verwerking, ect.

Dus best spannend! Maar pas in februari dus a.) vanwege mijn gezondheid nu is het teveel om dat nu al te testen. b.) zodat ze in een jaar zien wat het verschil is met de vorige test.

Zo’n NPO is intensief, hoofdrekenen met een stopwatch erbij, ruimtelijke oefeningen zoals figuren herkennen of kleuren opnoemen die je leest/ziet ( ik zei bij de keuze tussen groen, rood, geel en blauw zelfs op een gegeven moment ‘zwart’ en ‘paars’!)

Veel geheugen spelletjes en de vorige keer moest ik halverwege de testen stoppen omdat ik overprikkeld was. Ik kon toen niet meer autorijden o.i.d.

Dus daarom wachten we tot ongeveer februari in de hoop dat ik dan meer ben opgeknapt!

Ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen. Verder zal ik op 9 dec een gesprek hebben over mijn ADHD in verhouding tot hersenschuddingen met een psychiater die daarin gespecialiseerd is. Probleem is namelijk dat de andere dames niet mogen stellen hoeveel invloed ADHD heeft op het hersenletsel. Tot die tijd dus even rust!

Liefs Jeanne

Geef een reactie

%d