Jeanne: De schoonheid van angst

Ik kan wel stellen dat ik de afgelopen jaren in veel angst heb geleefd. In de ogen van clinici werd het zelfs een angst/ paniekstoornis genoemd als gevolg van mijn hersenschudding. Aan het begin herkende ik mij hier niet zo in, ik was niet bang voor spinnen en vond het bijvoorbeeld niet heel spannend om voor een groep mensen een presentatie te houden. Ik, een angststoornis? Ik moest er een beetje om lachen, mentaal zat ik wel prima in mijn vel hoor ondanks alles, fysiek niet nee.

Maar jaren later realiseerde ik mij dat ik ontzettend veel zorgen had gekregen na de hersenschudding. Logisch, want door de aanhoudende klachten verloor ik mijn baan, mijn uitkering, mijn sociale leven werd kleiner en dagelijkse dingen doen was moeilijk. Daarnaast had ik veel pijn. Een beetje teveel allemaal tegelijk. En het ging maar niet over. Veel vragen bleven onbeantwoord. Ok, dat is een redelijk eng scenario.

Overprikkeling

En lichamelijk gezien reageerde mijn lichaam sinds de hersenschudding soms ontzettend paniekerig. Dus daarin gaf ik ook toe aan de neuroloog dat ik voor mijn gevoel wel angstiger was geworden. In ieder geval in lichamelijke reacties, zoals overprikkeling. Overprikkeling is pas eng, want alle externe factoren zorgen er voor dat jij overprikkeld raakt. Daar heb je totaal geen controle over, behalve door uit zo’n situatie te stappen. In mijn gedachten was ik dan helemaal niet angstig, maar mijn lichaam reageerde angstig. Een heel vreemd fenomeen.

Overprikkeling bij hersenletsel ontstaat door de vermoeidheid. En door die vermoeidheid werden de klachten van overprikkeling weer groter. Ik kon in paniek de verkeerde trein instappen door de herrie op het station. Huilend en bibberend aan de conducteur vervolgens uitleggen dat ik ook vergeten was in te checken. De spierspanning in mijn lichaam was afgrijselijk, waardoor ik het liefst naar huis wilde. Om mijzelf te kalmeren, te beschermen en veilig stellen. Ik snapte er in mijn hoofd niets van, ik wist prima dat ik niet normaal reageerde, maar had geen controle over mijn lichaamsreacties.

Ho stop. De grens

Ik kon slecht tegen overbelasting. Eigenlijk ook een soort van paniekstand van mijn lichaam, als ik over mijn grenzen ging. Vaak was ik mij daar niet eens van bewust en stopte mijn lichaam mij doordat ik dan nog moeilijk kon praten/bewegen. Alsof letterlijk mijn batterij leegliep. Het leek uiteindelijk een seintje van mijn lichaam, “Ho Stop”. Mijn hoofd wilde nog wel, maar mijn lichaam niet. En daardoor kon ik ook niet verder.

Waar een wil is, is een weg

Aan het begin heeft mij dit heel lang gefrustreerd en vocht ik hiertegen. Ik wilde echt nog wel hoor! Maar mijn lichaam wil niet! En ik hoopte dat artsen en therapeuten hier een oplossing voor hadden, met name vanuit neurologie. Er was sinds de hersenschudding iets mis met mij. En ik werd langzamerhand boos als men zei dat het wellicht ook psychisch kon zijn. Hoezo psychisch, ik wilde wel, maar mijn lichaam deed niet mee. Het leek zo logisch, dat het aan mijn lichaam lag, niet aan mijn gedachten/mijn wil en ik was ook niet depressief. De hersenschudding kwam overigens ook door externe factoren, dus het leek mij ook niet logisch om op interne factoren te gaan focussen, hoogstens om er mee te leren omgaan. Voor de hersenschudding had ik een leven zonder klachten. Dus dat klopt niet.

Onzekerheid

Ik heb heel wat therapie gevolgd op het fysieke en psychische vlak, maar het ging niet weg. Erger nog, de frustratie werd groter. Daardoor kelderde mijn zelfvertrouwen (vertrouwen dat ik zelf bewust genoeg was om mijzelf te beschermen) en werd ik steeds angstiger. Ik had geen controle meer, het leek zelfs dom om naar buiten te lopen in mijn hoedanigheid, als een hertje in een wildlife park in Zuid-Afrika. Waarom stuurde een arts mij zonder twijfel het wildlife park in? Lees, waarom dacht hij dat ik geen uitkering nodig had en wel weer 40 uur per week kon gaan werken?

Mijn angst om te moeten werken was ook terecht, als ik kijk naar wat ik heb meegemaakt. Want mijn lichaam gaf onwijs veel signalen. Eigenlijk heel fijn dus, dat waar ik met mijn hoofd niet altijd bij kon, mijn lichaam mij wel signalen kon geven. Maar ja dat vond die arts niet. Hij erkende mijn klachten niet, alleen als ik ze kon ‘bewijzen’. Naast de hockeybal, werd de arts ook iets waar ik mij extern tegen wilde gaan beschermen. Hij had duidelijk niet het beste met mij voor. Luisterde ik eindelijk naar mijn klachten, moest ik mij ook nog gaan beschermen tegen externe partijen. En zo werd mijn externe focus groter, ik probeerde koste wat kost de externe zaken onder controle te houden. Doodvermoeiend.

ik merkte dat ik dit gevecht behalve fysiek ook mentaal ging verliezen. Ik liep steeds meer vast en ik werd steeds emotioneler. En het onbegrip van artsen en onkunde om hier mee om te gaan deed mij de das om. Financieel bijvoorbeeld, vanwege het UWV. Ik was in paniek.

Mijn theorie: waar een wil is, is een weg, klopt dus niet. Ik bleef doorzoeken naar aanknopingspunten, nieuwe ideeën. Ik had helaas nog maar weinig opties over. Dan toch maar naar eens naar de ‘angststoornis’ kijken, zoals de neuroloog het had genoemd? Wellicht was daar nog wat uit te halen?

Bescherming 

Vandaag de dag ben ik zo blij dat ik het roer heb durven omgooien. Over angst wordt gezegd dat het een slechte raadgever is. En daar ben ik het mee eens als je puur vanuit angst een keuze maakt en je niet bewust maakt van de keuzes.

Maar ik leerde uiteindelijk dat angst in je lichaam veel fysieke reacties kan geven, zoals hartkloppingen, zweten, verhoogde spierspanning, onderbuikgevoelens/buikpijn, verhoogde ademhaling, onrust, prikkelbaarheid, duizeligheid, tot motorische stoornissen, etc. Fysieke reacties die mij iets proberen te vertellen en mij ergens voor willen beschermen.

In essentie is angst natuurlijk een middel om jezelf te beschermen. Vroeger tegen sabeltandtijgers, in 2017 tegen een auto die te snel te dichtbij komt als je oversteekt. Je lichaam reageert voor je je goed en wel kan bedenken dat je terug moet deinzen bij het oversteken. Dus je lichaam reageert al voor je gedachten. Maar fijn toch? Zo blijf je leven en blijft je lichaam heel, geen pijn etc. Alleen een korte schrikreactie 🙂

Maar ook bij niet tastbare zaken, zoals krijg ik bijvoorbeeld die promotie wel? Wat vindt de ander van mijn reactie op Whatsapp? Daar kun je ook die lichamelijke reacties (in kleine mate weliswaar waarschijnlijk) ervaren, omdat je iets spannend vindt. En die spanning blijkt ook niet altijd gegrond, maar zegt iets over jouw emoties.

Bij mij geen tijger waar ik mijzelf onbewust voor wilde beschermen, maar een hockeybal die uit het niets tegen mijn hoofd kwam. Het is nogal wat als deze zonder jouw controle op je hoofd eindigt en je zoveel pijn kan doen. Ik had er slechter aan toe kunnen zijn, of zelfs wel dood aan kunnen gaan! Externe focus was geboden om het niet nog een keer te laten gebeuren, maar het gebeurde bij mij tot 4x toe.

Blinde vlek

Toch heeft dit mij iets heel kostbaars geleerd. Mijn lichaam heeft jarenlang gereageerd voor mijn hoofd het bewust kon inzien en bedenken. Ik noem dat mijn blinde vlek, mijn onbewuste angsten triggerden mij vandaag de dag. Al mijn klachten zijn uitingen van mijn beschermingssysteem. En superlief dus, zonder dat ik het doorheb word ik door mijn eigen lichaam beschermd 🙂 of ik nou wil of niet 🙂 Daar kan ik op vertrouwen.

Ik leerde uiteindelijk dat ik mij niet bewust ben van sommige angsten, maar dat ik daarom wel mijn lichamelijke reacties kan volgen. Heb ik ergens pijn, dan kan ik kijken of er een bepaalde angst achter zit, of een ander probleem dat aandacht nodig heeft.

Door te kijken naar die angst en te ontdekken waar die onbewust vandaan kwam, kon ik mijn angsten ontleden en neutraliseren. Bij het ontleden van die onbewuste angst, bleek dat ik hem vaak helemaal niet meer nodig vond en dan was ik er ook snel vanaf. Ik was dan bewust geworden en kon vervolgens kiezen. Het ruimde op en dat gaf rust, ontspanning. Terug dus naar mijn interne focus.

Het klinkt wellicht cliché, maar ik leerde weer vertrouwen op mijn lichaam en zodoende op mijzelf. Mijn tip: Erken je (angst)klachten en kijk wat het je vertellen wil. Als dat niet lukt, luister naar je lichaam en kijk wat het je wil vertellen aan je geest 🙂 Ze werken fantastisch samen!

Liefs Jeanne

10 reacties op “Jeanne: De schoonheid van angst”

 1. Interessant Jeanne. Wat ben jij toch veel met jezelf bezig geweest.

  1. Hi Marc! Dank je:) Ja dat klopt, het was een intensieve periode.. maar uiteindelijk ook heel waardevol zoals je weet:)

 2. hoi Jeanne, Ik heb eind april een hersenschuddng opgelopen en k kan echt bjna nks meer aan, alles is te veel. Ook nu daardoor angsten enz. Altijd een vol hoofd en wazig zien. BEn zo bang dat dit nooit meer overgaat en ik bijna niks meer ‘normaal; kan doen. HOe gaat het nu met jou?

  1. Hi El,

   Dank voor je bericht 🙂 Wat vervelend en wel herkenbaar wat je schrijft. Met mij gaat het inmiddels weer een stuk beter! Ik ben eigenlijk van al mijn hersenschudding klachten af.

   De angstklachten hadden bij mij vooral te maken met het onbewuste gemis van vertrouwen in mijzelf en in mijn lichaam.

   Ben je al naar een arts geweest? Of iemand die je hier bij kan helpen?

   Liefs Jeanne en sterkte!

   1. Mag ik vragen hoe lang je erover hebt gedaan om van je klachten af te komen en welke tips je me kan geven. want je denkt echt dit kan nooit meer overgaan. Ik ben al bij de neuroloog geweest en die zei het heeft tijd nodig, hi j wil nog wel voor de zekerheid een mri. Maar ik heb zo een enorme oorsuizen na de hersenschudding dat ik dat nu niet aan durf.

   2. Hi El, ik heb er bijna 4 jaar over gedaan, dat kwam ook omdat het al mijn 4e hersenschudding was. En ik heb helaas wat pech gehad tijdens mijn herstel.

    Als je twijfelt of er schade in je hersens is, is een MRI wellicht een geruststeller. Klinkt ook wel als een fijne neuroloog?
    Ik heb zelf toen een roesje gehad voor de MRI, want ik was claustrofobisch. Het roesje brengt je in een diepe slaap en zo merkte ik nauwelijks iets van de MRI.

    Mijn tip zou zijn om een therapeute te vinden die je kan help om grip te krijgen op je klachten en angsten. Belangrijkste is dat je een klik hebt met die therapeut en dat je diegene vertrouwd.

    Ik weet niet of je onze lotgenotengroep kent? Wellicht dat je daar ook veel steun en herkenning kan vinden: https://www.facebook.com/groups/1986477854909805/?fref=ts

    Liefs en sterkte,

    Jeanne

 3. Hoi,

  Ik herken mij ontzettend in bovenstaande omdat ik ook al voor de 3e keer met klachten zit en mijn lijf ook continue in paniekstand staat en ik ook al vele gevechten met werkgevers en uitkeringsinstanties erop heb zitten (voor de zoveelste keer en iedere keer alles verliezen en alle onzekerheidmaakt mij enorm krampachtig in paniek zijn). Ik vroeg mij alleen af: dat neutraliseren van die angsten? Heb je dat zelf gedaan? Of toch nog via een bepaalde therapie?

  1. Hi Inge,

   Wat heftig voor je ook, ik begrijp heel goed dat je lijf dan continu in paniekstand staat.

   Het neutraliseren van mijn angsten deed ik zelf, maar werd daarbij gecoacht via de mail door een neuroloog (hij is helaas nu met pensioen en niet meer werkzaam). Zijn coaching was afgeleid van de stressor therapie. Er zijn soortgelijke therapieën in Nederland; ik vond zelf bijvoorbeeld schema therapie er ook op lijken.

   Ook ben ik naar een psychosomatische oefentherapeute geweest. Zij combineren lichaamsreacties met de geest. Dat vond ik heel verhelderend omdat ik merkte hoe snel mijn lichaam onbewust op paniek reageert (terwijl ik dat dan rationeel gezien niet nodig vond).

   Hoop dat je hier wat mee kan en heel veel sterkte met herstellen!

   Liefs Jeanne

 4. Hier ook een hockeybal slachtoffer. Overigens wel weer aan het spelen want blijft een leuk spelletje ondanks m’n hersenbloeding.
  Maar die angsten, daar had ik nog niet zo bij stil gestaan! Ik ben soms bang voor inbrekers en als ik alleen slaap gaat mijn lijf tekeer. Bij een geluid schiet de adrenaline door mijn lijf. Al weet ik wel dat er niks is. Mijn rationele ik kan er niks aan doen . Dank voor deze column, dat schijnt weer een ander licht op mijn probleem.

  1. Hi Jolien,

   O dat vind ik wel inspirerend dat je wel weer aan het hockeyen bent! Ik zit hier zelf ook nog aan te denken. Ben een paar keer wezen kijken maar vond het eng 😉 Mis het wel namelijk.

   Geen dank, dit was ook precies mijn bedoeling dat het een ander licht schijnt, want ik vond het zelf ook heel fijn toen ik eenmaal dit doorhad. Ik herken dat gevoel dat je rationele denkt er is niets aan de hand, maar het lijf reageert zo fel.

   Ik hoop dat je een fijne therapeute of behandeling vindt die je daarbij ken helpen! Heel veel succes 🙂

   Jeanne

Geef een reactie

%d