Jeanne: Grenzen en vermoeidheid

Ik ben ongeveer een jaar klachtenvrij!

Wat heb ik geleerd als ik terugkijk?

Ik neem je graag mee in mijn herstelproces en ervaringen.

Vermoeidheid 

Waar ik vooral lang en veel last van had was de vermoeidheid. Aan het begin kon ik niet eens m’n haren zelf wassen, of eten maken, omdat ik alleen maar op bed kon liggen, ook vanwege andere klachten. Ik kreeg gelukkig bij revalidatie een module over vermoeidheid en hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Ik was gewend om fulltime bezig te zijn. Ik ging van fulltime naar nul, van zwart naar wit. De grijswaarde vond ik het moeilijkst om te vinden. Langzaam aan probeerde ik het op bed liggen weer wat uit te bouwen naar een dagelijks ritme. Ik ben zo vaak teruggevallen en het opbouwen ging zo langzaam. Een ritme opbouwen is lastig als je niet weet waar de grens ligt. Dat vond ik het pittigst!

Grenzen

Hoe ver kan je gaan? Je klachten zijn een goede indicatie. Des te meer hoofdpijn, des te harder je over je grenzen bent gegaan. Vermoeidheid is ook een indicatie van een grens. Vermoeidheid is niet perse een grens waarbij je moet gaan liggen. Soms kan het tegenovergestelde, buiten even wandelen bijvoorbeeld, juist wonderen doen. Het kan handig zijn om daarbij hulp te vragen van een ergotherapeut bijvoorbeeld om je dagritme af te wisselen met cognitieve en fysieke activiteiten.

Grenzen vs vermoeidheid

Wie was er eerst, het kip of het ei? Datzelfde leerde ik met grenzen en vermoeidheid, het was bij mij een vicieuze cirkel:

Als ik moe was, ging ik eerder over mijn grenzen, als ik over mijn grenzen ging werd ik moe. Kom daar maar eens uit.

Mijn oplossing 

Achteraf gezien bleek ik al voor de hersenschudding niet zo goed te zijn in het aangeven van sommige belangrijke grenzen. Ik had altijd tomeloze energie, dus mijn grenzen waren een rekbaar begrip. Ik kon heel makkelijk compenseren met energie. Die compensatie viel weg toen ik een klap tegen mijn hoofd kreeg. Mijn compensatie werkte niet meer. En het frustreerde mij ook enorm. Want nu liep ik tegen grenzen aan die ik niet kon compenseren.

Nu zie ik heel helder dat daar een onderliggend probleem lag. Daardoor stagneerde o.a. mijn herstel van de vermoeidheid.

Herkenbaar?

Dan kan ik je aanraden om hulp te vragen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Focus je niet alleen op de klacht van vermoeidheid, maar kijk juist naar je grenzen voor én tijdens de hersenschudding. Wie weet blokkeert dat nu je herstel van vermoeidheid?

Liefs Jeanne

5 reacties op “Jeanne: Grenzen en vermoeidheid”

 1. Anne van Eekeren avatar
  Anne van Eekeren

  Beste Jeanne,

  Allereerst dank voor je website! Wat een hoop goede en practische informatie. Ik heb zelf nu ruim een jaar last van een hersenschudding en veel gehad aan je tips.

  Wat je in deze blog beschrijft was voor mij weer een puzzelstukje die op zijn plek viel: ik had ook altijd tomeloze energie en compenseerde daar alles mee. Daarom heb ik nog nooit m’n grenzen hoeven aan te geven. Volgens mij is dit hetgeen wat me zo in de weg heeft gestaan tijdens m’n herstel: grenzen aangeven voordat het nodig is om zo voldoende rust te pakken; dat snapte ik helemaal niet.. 🙂 en dat heeft er toe geleid dat dit proces van beter worden zo lang duurt. Heerlijk om dit inzicht te hebben. Dankjewel!!

  Ik ben intussen overigens afgelopen maanden erg goed geholpen door een revalidatie centrum en op de goede weg!

  1. Wauw, geen dank! Wat mooi om te horen Anne! Dit soort berichten geven mij altijd een glimlach op mijn gezicht (kan jij nu niet zien maar is wel zo ;))

   Ik ben ook blij te horen dat je zo goed geholpen wordt door het revalidatiecentrum 🙂

   Heel veel sterkte en succes met het verdere herstel!

   Liefs Jeanne

 2. hi daar, ik heb nu tien jaar na een ongeval met val op stuitje (twee jaar revalideren ) en whiplash door auto ongeval 2006 waarna ik 10 jaar revalideerde en nog steeds in na behandeling was, weer mn hoofd gestoten, twee keer zelfs tegen de vensterbank bij een vriendin, die net naast haar bank staat. Nu heb ik knallenede hoofdpijn, denkprocessen lopen heel vreemd, dan denk ik dit, dan weeer dat, niet kunnen slapen en enorme huilbuien etc. ook zat ik in het begin van een mogelijke relatie wat me allemaal veel te veel werd en heb ik nu moeten afkappen heel heavy want ik wil graag kinderen en hij niet, nog een issue.

  ik dacht ik ben wel ns klaar met revalideren en nu moet ik weeeeeeeeerrr!!!!

  Tussen door werd er nog lyme gevonden, waar ik niet meer veel aan deed want het ging wel maar die is mogelijk ook terug dus het gaat weer lekker:(

  hadden jullie ook heftige huilbuien?

  liefs danielle

  1. Hi Danielle,

   Wat vervelend dat je elke keer zoveel klappen oploopt met je gezondheid, letterlijk en figuurlijk 🙁 Die huilbuien komen bekend voor! Daarnaast kan ik mij goed voorstellen dat je door de relatie ook nog extra emoties hebt en dan zo’n klap op je hoofd kan dan je emoties ook wel verergeren. Heel veel sterkte, mocht je behoefte hebben aan tips en ervaringen van andere mensen, ben je ook welkom in onze facebook groepen: https://www.facebook.com/groups/1986477854909805/?fref=ts

   Liefs Jeanne

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: