Yoga is goed voor je hersenen!

Een paar maanden geleden nam ik deel aan een yogales, speciaal voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Hoewel het in Utrecht was (wel even een reis vanuit Haarlem) wilde ik er toch graag eens heen. Ik doe al jaren aan yoga en sinds de hersenschudding doe ik dat nog steeds, meestal thuis en zonder begeleiding – soms m.b.v. online instructies. Vrijwel dagelijks beoefen ik yoga nidra, dat mij erg goed helpt om tot rust te komen.

Bepaalde oefeningen kan ik niet goed meer doen, omdat ik er duizelig van wordt of hoofdpijn krijg. In oktober was ik op een yogaweekend en de lerares daar vertelde mij over een yogadocent in Utrecht, die zelf NAH heeft en lessen geeft voor mensen met hersenletsel. Dat wilde ik graag een keer ervaren.

De les was erg fijn. De docent besteedde individuele aandacht aan iedereen, ze hielp mij en de anderen om houdingen zo te uit te voeren dat het geen problemen gaf of een andere houding te vinden, die wel ging. De les ging in een rustig tempo en was vooral ontspannend. Voor de kenners, het was een combinatie van restorative yoga en yoga nidra.

De docent raadde mij aan om ook mijn licht eens op te steken in Amsterdam, waar ook een yogadocent actief is op dat gebied onder de titel “Mind your brain yoga”. Via facebook heb ik contact gehad met de docent in Amsterdam. Zij maakte mij erop attent dat er een website is waar je online yogalessen kan volgen voor mensen met NAH, onder de titel “Love your brain yoga”. Door een bericht op haar facebook ontdekte ik dat er in Tilburg ook een docent op dit gebied actief is.

Ook een les volgen?
Dus lieve mensen, ben je geïnteresseerd en woon je in de buurt van, Utrecht, Amsterdam, Tilburg – dan zou je kunnen overwegen om eens een les live te volgen. Zie hieronder diverse links!

Voor mensen in regio Utrecht

Voor de Amsterdammers

In omgeving Tilburg

Omgeving Den Haag

Andere mogelijkheden voor yoga:

Als dit niet in jouw omgeving is dan zou je eens een proefles kunnen doen met de volgende yoga vormen:

 • Yoga Nidra
 • Restorative yoga
 • Yin yoga

Sommige leraren gebruiken ook termen als easy yoga of slow flow yoga. Google even in jouw omgeving en neem contact op met de betreffende leraar.

Thuis/Online oefenen:

Dit kan bijvoorbeeld met online instructies:

Meer weten? Kijk dan hier:

Belangrijke tips:

 • Neem vooraf contact op met de yogadocent en vertel je situatie.
 • Neem altijd eerst een of twee proeflessen.
 • Geef vóór, tijdens én na de les aan hoe je je voelt, wat wel gaat en wat niet.
 • Luister altijd goed naar je lichaam, krijg je van een oefening hoofdpijn of andere klachten, stop dan met de oefening en vraag advies aan de docent.
 • Als de stijl of persoon van de docent je niet bevalt, probeer het dan eens ergens anders.

Succes! En deel svp je ervaring 🙂

Elly D.

Designed by Freepik

7 reacties op “Yoga is goed voor je hersenen!”

 1. Prachtig dat Yoga zoveel voor je doet. YOGA is erg leuk en ik beoefen het Yin Yoga zelf.

  Daarbij ben ik de eigenaar van Tai Chi Apeldoorn en heb ook wel eens mensen met NAH gehad in de lessen.

  Evenals Yoga heeft ook Tai Chi een goed effevt oo NAH mensen aan de hand van de feedback die ik geregeld krijg.

  Een super artikel.

  Warme groet,

  Douwe Geluk

 2. Dank voor je positieve reactie Douwe! Ik heb Tai chi zelf nog nooit gedaan, maar wel vaker gehoord dat het heel goed voor je is. Fijn dat dat óók haalbaar is voor mensen met hersenletsel. Het lijkt me wel van groot belang dat de leraar hierin extra begeleiding geeft opdat men niet over grenzen gaat.
  Groet
  Elly D

 3. En dan nog twee actuele aanraders, die je online kunt volgen, lekker thuis op je eigen moment 😀

  Een online cursus ’21 dagen ontspannen’ door Diana Aben van Ontdek Yoga, waarin je leert om dagelijks een moment optimale rust te nemen. Nu tot 3 maart met korting!
  https://m.youtube.com/watch?t=16s&v=dkGw-ny3-XY

  Online yogalessen, toegesneden op mensen met beperkingen, door Astrid van Rens. Echt easypeasy, jij kan het ook! https://onlineyogaschoolcommunity.nl/resources/de-online-yogaschool

 4. Een paar weken geleden op een dinsdag was ik in Amsterdam bij een yogales, speciaal voor mensen met NAH. De les werd gegeven bij MindYourBrain door Heleen Dankbaar, die zelf ook NAH heeft.  Ik werd heel hartelijk ontvangen door Heleen en de groep, het voelde als een warm bad van mensen die weten hoe het is om te leven met haperende breinfuncties.
  De les verliep in een prettig langzaam tempo, de houdingen en oefeningen waren goed te doen en makkelijk aan te passen als het niet ging. Er zaten voldoende rustige momenten in tussendoor en aan het einde. Het voelde heel heilzaam! 
  Voor lotgenoten in Amsterdam en omgeving zeker een aanrader 🙏
  https://www.facebook.com/Mind-Your-Brain-Yoga-403303076507800/

 5. Wat ik in deze berichten mis is chineng qigong, de Chinese bewegingsleer, ook wel meditatie op beweging. Deze leer is bepalend geweest voor mijn herstel van NAH en nog steeds een dagelijkse must om te beoefenen!
  Bijgaand de site van de landelijke vereniging met instructeurs door het hele land.

  1. Thanks Judith! Zo mooi dat je dit zo goed helpt, goed om te delen ook voor anderen.

  2. Dank voor je mooie aanvulling, Judith!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: