Jeanne: Whiplash vs. Hersenschudding

Ja dat is ook zoiets. wat heb ik nou? Heb ik nu een whiplash of een hersenschudding? Of allebei? En heb ik bij de andere drie hersenschuddingen ook een whiplash opgelopen? De sportarts dacht van wel bij mijn laatste hersenschudding, omdat ik mijn hoofd hard wegdraaide (nekspieren) terwijl ik een bal tegen mijn slaap kreeg. We zullen het nooit zeker weten, maar de sportarts gaf aan dat de impact alleen maar groter is van het trauma op deze manier. Inmiddels heb ik mij hierover ook zoveel mogelijk ingelezen.

Ik weet het eerlijk gezegd niet, wel is duidelijk dat de klachten veel op elkaar lijken. Een whiplash diagnose krijgen is net zo vaag als een diagnose hersenschudding.

Ik weet inmiddels ook dat je geen klap tegen je hoofd hoeft te krijgen om een hersenschudding op te lopen. Een harde klap tegen het lichaam is voldoende als je hersenen door elkaar schudden in je schedel waar ze in een witte vloeistof liggen. Deze hersensen bestaan uit meer verbindingen dan de sterren aan de hemel en als je die schud, kunnen er tijdelijke schade ontstaan of blijvende schade. Maar dat is met het blote oog, MRI-scans (nog) niet meetbaar, omdat het zoveel is en zo klein.

Ik geloof tot nu toe dat bij mij er van zoiets sprake is. Er ontstaat af en toe file op de verbindingen in mijn hersenen en dan stagneer ik met bijvoorbeeld concentratie en aandacht, geheugen, etc. En als de file weer over is, dan gaat het wel weer. Net zoals bij andere mensen. Alleen geloof ik wel dat mijn verbindingen iets meer beschadigd zijn waardoor de signaaltjes naar mijn zenuwstelsel trager zijn en ik daarom rare klachten heb. En sneller vermoeid ben en dus vaker file heb dan een normaal persoon.

Dit medische dossier blijkt heel belangrijk te zijn voor mijn toekomst ben ik nu achter.

Tip dus voor jou, mocht je ooit hersenschudding/whiplash krijgen, noteer alles en neem iemand mee.

Better be safe than sorry!
Het meest bijzondere vind ik dat het niet effectief is op deze manier, want wat heb ik nu? En wat voor behandeling moet ik volgen om beter te worden?  Voor mij niet effectief op deze manier, omdat ik niet bezig ben met herstellen maar aan zal moeten tonen dat ik  ziek ben; om hulp te mogen krijgen bij mijn herstel.

Deze vicieuze cirkel zorgt voor zoveel verwarring, hoe kan ik hier nu mee leren omgaan? En waar moet ik precies mee leren omgaan?? Het van mij af schrijven (en ordenen) van mijn gedachten helpt daarbij. Onzekerheid en onduidelijkheid is killing!

Wordt vervolgd.

2 reacties op “Jeanne: Whiplash vs. Hersenschudding”

  1. […] Lees verder over mijn blog whiplash vs. hersenschudding […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: